To organize agriculture in urban regions. For a sustainable food governance

Journal title TERRITORIO
Author/s Roland Vidal, Chiara Santini
Publishing Year 2015 Issue 2014/71 Language Italian
Pages 6 P. 43-48 File size 786 KB
DOI 10.3280/TR2014-071006
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

La tematica dell’approvvigionamento alimentare nelle grandi metropoli europee e in particolare a Parigi, viene delineata attraverso un percorso storico che analizza le problematiche legate a diverse componenti nell’ottica della ricerca di un modello di sviluppo sostenibile. Con la nascita del concetto di ‘food miles’ vengono evidenziati nuovi risvolti rispetto alla tema complessivo sul ruolo dell’agricoltura, di prossimità ed estensiva, che impongono delle riflessioni urgenti legate agli stili di vita, alle effettive necessità alimentari e alla sottrazione di suolo fertile per usi urbani

Keywords: Agricoltura sostenibile; cibo-città; urban planning

  1. Phliponneau M., 1956, La vie rurale de la Banlieue Parisienne, Armand Colin, Paris.
  2. Billen G. et al., 2012, «Localising the Nitrogen Imprint of Paris Food Supply: The Potential of Organic Farming and Changes in Human Diet», Biogeosciences, n. 9, pp. 607-616, DOI: 10.5194/bg-9-607-2012.
  3. Caball J., 2004, Avis du Comité économique et social européen sur ‘L’agriculture périurbaine’, Nat 204, Bruxelles, septembre (www.fedenatur. org/docs/docs/148.pdf).
  4. Canet A. et al., 2008, Agroforesteries, la revue française des arbres ruraux (http://agroforesterie.fr).
  5. Chi K.R., MacGregor J. and King R., 2009, Fair Miles: Recharting the Food Miles Map, Iied/Oxfam.
  6. Clément G., 2013, «Intervista di Valérie de Saint-Do», Hum, humeurs, humus, humain, n. 1, «Le voyage à Nantes».
  7. Coleman E., 2013, Des légumes en hiver/The Winter Harvest Handbook, Actes Sud, Paris (trad. Elsa Petit).
  8. Des Près R., 2009, «La Ferme du Bonheur, Nanterre, le Parc Rural Expérimental», Journal, n. 19/20 août.
  9. Dupâquier J., 1997, Histoire des populations de l’Europe, Fayard, Paris.
  10. Esnouf C., Bricas N. et Russel M., 2011, Introduction au Rapport du ALine, Inra-Cirad.
  11. Guillou M., 2013, dir., Le projet agro-écologique: vers des agricultures doublement performantes pour concilier compétitivité et respect de l’environnement, Inra-Agreenium.
  12. Jones C., 2011, Les systèmes agroalimentaires locaux peuvent favoriser le développement rural et améliorer la Pac, Comitato europeo delle regioni, Bruxelles (http://cor.europa.eu).
  13. Nahon D., 2012, Sauvons l’agriculture, Ed. Odile Jacob, Paris.
  14. Paxton A., 1994, The Food Miles Report: The Dangers of Long-distance Food Transport, Safe Alliance, London.
  15. Pinon P., 2004, Les plans de Paris: histoire d’une capitale, Le Passage, Paris (en collab. Bertrand le Boudec, direction de Dominique Carré).
  16. Prentice J., 2007, The Birth of Locavore, Oxford U.P. blog, 20 November (http://blog.oup.com/2007/11/prentice/).
  17. Schlich E., Fleissner U., 2005, «The Ecology of Scale. Assessment of Regional Energy Turnover and Comparison with Global Food», The International Journal of Life Cycle Assessment, vol. 10, n. 3, pp. 219-223, DOI: 10.1065/lca2005.02.200.
  18. Weber L.C., Matthews H.S., 2008, «Food-miles and the Relative Climate Impacts of Food Choices in the United States», Environmental Science and Technology, vol. 42, n. 10, pp. 3508-3513, DOI: 10.1021/es702969f

Roland Vidal, Chiara Santini, Organizzare l’agricoltura delle regioni urbane. Per una governance alimentare sostenibile in "TERRITORIO" 71/2014, pp 43-48, DOI: 10.3280/TR2014-071006