Click here to download

Il cibo dalla Costituzione alle pratiche educative nel quadro delle politiche per la sostenibilità
Journal Title: AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI  
Author/s: Angela Cossiri, Giulia Messere 
Year:  2019 Issue: Language: Italian 
Pages:  25 Pg. 5-29 FullText PDF:  75 KB
DOI:  10.3280/AIM2019-001001
(DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation:  clicca qui   and here 


Food, also in the recent case-law, begins to have a constitutional dimension. As an element close to the body, Constitution protects the freedom of choice, which is anchored in personal, conscientious and religious freedoms. The issue is also connected to health: from this point of view, the cost of healthy food should not produce inequalities between rich and poor people. The various questions must be framed in the rights of future generations to which the current social community is linked by the duty of solidarity. In this framework, the specific profile of food education finds recognition in the programs of the UN Agenda 2030 and in the Guidelines for Food Education of the Italian Ministry of Education: an idea of integrated global action takes shape between all subjects called to promote eating habits. However, on this front, recent studies have highlighted some weaknesses in cooperation for common and unitary programs towards food education promoted on a national level.
Keywords: consititutional law, sustainability, food, food education, food freedom

  1. Antonelli M., Cadel E., Massari S. (2020), «Verso il 2030. Educare alla cittadinanza attiva attraverso la sostenibilità alimentare e ambientale», Equilibri, Rivista per lo Sviluppo Sostenibile, 1: 98-104., DOI: 10.1406/9754
  2. Asvis (2021), Agenda 2030: un viaggio attraverso gli Obiettivi di Sviluppo Sostenibile, -- disponibile all’indirizzo: https://asvis.it/public/asvis2/files/Pubblicazioni/Volume_Agenda2030_ASviS_Siena.pdf
  3. Baviello D. (2017), «Storia dell’educazione alimentare nel Novecento», Rivista diStoria dell’Educazione, 4, 2: Educazione, scuola e consumo, -- disponibile all’indirizzo: https://old.rivistadistoriadelleducazione.it/index.php/RSE/article/view/58
  4. Bin R. (2021), «La Corte tedesca e il diritto al clima. Una rivoluzione?», La Costituzione.info, 30 aprile 2021. -- Disponibile all’indirizzo:https://www.lacostituzione.info/index.php/2021/04/30/la-corte-tedesca-e-il-diritto-al-clima-unarivoluzione/#more-7748
  5. Bottiglieri M. (2016), La protezione del diritto al cibo adeguato nella Costituzioneitaliana, in forumcostituzionale.it, -- disponibile all’indirizzo https://www.forumcostituzionale. it/wordpress/wp-content/uploads/2006/12/bottiglieri.pdf consultato il 30 settembre 2021.
  6. Cerrina Feroni G., Frosini T.E., Mezzetti L., Petrillo P.L. (a cura di) (2016), Ambiente Energia Alimentazione. Modelli giuridici comparati per lo sviluppo sostenibile, vol. 1, Fondazione Cesifin Alberto Predieri, -- disponibile all’indirizzo https://www.cesifin.it/ambiente-energia-alimentazione-volume-1-tomo-ii/Cipponeri S. (a cura di) (2020), «Abitudini alimentari ed Emergenza Covid-19», Phenomenal Journal, Giornale Internazionale di Psicopatologia, Neuroscienze e Psicoterapia, 2(2): 71-81.
  7. CREA (a cura di) (2020), Report di ricerca 2020, -- disponibile all’indirizzo https://www.crea.gov.it/documents/20126/0/REPORT+CREA++ITA+%281%29.pdf/482d9a13-19b2-3c3d-9b94-6dc121ce6833?t=1626947759704 consultato il 30 settembre 2021.
  8. Da Re F. (2013), La didattica per competenze, Pearson, Torino.
  9. Debellis L., Poli A. (a cura di) (2019), Alimentazione, nutrizione e salute, Edises, Napoli.
  10. Chieffi L. (2015), «Scelte alimentari e diritti della persona: tra autodeterminazione del consumatore e sicurezza sulla qualità del cibo», Diritto Pubblico Europeo Rassegna on line, 1, disponibile all’indirizzo http://www.serena.unina.it/index.hp/dperonline/article/view/6454/7504
  11. Di Cosimo G. (2020), La parabola dei diritti, Giappichelli, Torino.
  12. Giovannini E. (2018), L’utopia sostenibile, Laterza, Roma-Bari.
  13. Labidee (a cura di) (2015), Edueat. Educare mangiando e crescendo insieme, Labidee, Fabriano.
  14. Longo W. (2019), La longevità inizia da bambini, Vallardi, Padova.

Angela Cossiri, Giulia Messere, in "AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI " 1/2019, pp. 5-29, DOI:10.3280/AIM2019-001001

   

FrancoAngeli is a member of Publishers International Linking Association a not for profit orgasnization wich runs the CrossRef service, enabing links to and from online scholarly content