Clicca qui per scaricare

Valutazioni di convenienza e di sostenibilità per le imprese del comparto del Prosciutto di Parma Dop: un’analisi attraverso l’applicazione di indici economici e finanziari
Titolo Rivista: RIVISTA DI ECONOMIA AGRARIA 
Autori/Curatori:  Giuseppe Bonazzi, Mattia Iotti, Fabio Paduano 
Anno di pubblicazione:  2012 Fascicolo: 2  Lingua: Italiano 
Numero pagine:  38 P. 61-98 Dimensione file:  181 KB
DOI:  10.3280/REA2012-002003
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più:  clicca qui   qui 


Parma Pdo Ham sector is characterized by the great presence of small and medium sized enterprises (SMEs) and by high absorption of capital to finance investments in fixed assets and working capital. The aging of pork leg causes in fact a high capital requirements for a period of at least 12 months and even 18/24 months. In that case, economic analysis and financial analysis may show different results, since situations of non-financial sustainability even in case of positive profitability. The paper covers the methodology for the analysis of the profitability and sustainability of firm management and suggests specific indices to analyze the firms of the sector. The analysis show that there is a statistically significant difference between economic and financial results in the sector and the application of financial ratios proposed in the paper can better assess the sustainability of management. These ratios can find applications even in other sectors characterized by high capital absorption, particularly net working capital.


Keywords: Parma Pdo Ham, operating cash flow, economic and financial ratios
Jel Code: Q13, Q14

Giuseppe Bonazzi, Mattia Iotti, Fabio Paduano, in "RIVISTA DI ECONOMIA AGRARIA" 2/2012, pp. 61-98, DOI:10.3280/REA2012-002003

   

FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association associazione indipendente e no profit per facilitare l'accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche