Energy Efficiency in Italian Fruit and Vegetables Processing Industries in the EU Agro-Food Sector Context

Titolo Rivista RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'
Autori/Curatori Carlo Alberto Campiotti, Arianna Latini, Matteo Scoccianti, Damiano Biagiotti, Germina Giagnacovo, Corinna Viola
Anno di pubblicazione 2014 Fascicolo 2014/2 Lingua Inglese
Numero pagine 16 P. 159-174 Dimensione file 259 KB
DOI 10.3280/RISS2014-002010
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The food and beverages industry is a leading manufacturing sector in Europe. In 2012, the Italian agro-food industry, including farming, food industry, retail, services, and other related components, has reached the 17% of GDP. In terms of energy consumption, the whole agro-food system consumes large amounts of fossil fuels for the production of vegetable and animal food. This paper draws attention to the agro-food industry in Italy and in the European context, exploring more in details the fruit and vegetables industrial sector. Main measures, policies and technologies determining energy consumption in the agro-food industry are focused. Furthermore, available energy efficiency improvement tools and feasible ways to efficiently manage most of energy consumptions are discussed.

L’industria alimentare e delle bevande rappresenta un settore manifatturiero leader in Europa. Nel 2012, l’industria agroalimentare italiana, includendo agricoltura, industria di trasformazione, vendita al dettaglio, servizi e altre componenti correlate, ha raggiunto il 17% del PIL nazionale. L’intero sistema agroalimentare consuma ingenti quantità di combustibile fossile. Questo manoscritto esamina il comparto dell’industria agroalimentare in Italia e nel contesto europeo, focalizzando sul settore ortofrutticolo, e trattando le principali misure, linee politiche e tecnologie che determinano i consumi di energia nell’industria agroalimentare. Inoltre, vengono discussi alcuni strumenti disponibili per migliorare l’efficienza energetica ed una gestione più efficiente dei consumi energetici.

Keywords:Industria agroalimentare, efficienza energetica, agricoltura, consumo energetico, energie rinnovabili

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  • Energy End-Use Categorization and Performance Indicators for Energy Management in the Engineering Industry Fayas Kanchiralla, Noor Jalo, Simon Johnsson, Patrik Thollander, Maria Andersson, in Energies /2020 pp.369
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  • Energy Consumption and Its Structures in Food Production Systems of the Visegrad Group Countries Compared with EU-15 Countries Bartłomiej Bajan, Joanna Łukasiewicz, Aldona Mrówczyńska-Kamińska, in Energies /2021 pp.3945
    DOI: 10.3390/en14133945

Carlo Alberto Campiotti, Arianna Latini, Matteo Scoccianti, Damiano Biagiotti, Germina Giagnacovo, Corinna Viola, Energy Efficiency in Italian Fruit and Vegetables Processing Industries in the EU Agro-Food Sector Context in "RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'" 2/2014, pp 159-174, DOI: 10.3280/RISS2014-002010