The EU progresses in land use for energy production

Journal title AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI
Author/s Mariagrazia Alabrese
Publishing Year 2015 Issue 2013/3
Language Italian Pages 16 P. 51-66 File size 70 KB
DOI 10.3280/AIM2013-003004
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

The European Bioeconomy Strategy, developing what is to be provided by some flagship initiatives within the “Europe 2020” Strategy, aims to pave the way to a more resource efficient society, reconciling food security with the sustainable use of renewable resources, while ensuring environmental protection. This ambitious plan aims to free Europe from oil dependency and demands a wider use of renewable sources in the energy sector. Moreover, as competing uses of biomass now place natural resources under severe pressure, renewable energies should be generated by agricultural and forestry residues and wastes. In this regard, the recent proposal (amending directives relating to the quality of petrol and diesel fuels and directives on the promotion of the use of energy from renewable sources) introduces measures which favor the so-called “advanced biofuels”. The article tries to describe the main steps of the course of action that has brought the EU to give even more attention to the land use issues for those lands devoted to grow feedstock. However, from the last documents issued by the EU it seems that things are changing, in particular in the sphere of biofuels. .

Keywords: Agroenergy, Land Use, Climate Change

  1. Adornato F. (2008), «Farina o benzina?», Agricoltura, Istituzioni, Mercati, 1.
  2. Alabrese M., Cristiani E., Strambi G. (2013), L’impresa agro energetica. Il quadro istituzionale, gli strumenti, gli incentivi, Giappichelli, Torino.
  3. Babuscio T. (2006), «Agricoltura non alimentare: le nuove opportunità per gli imprenditori agricoli», Diritto e giurisprudenza agraria, alimentare e dell’ambiente, 3.
  4. Bolognini S. (2010), «Food security, food safety e agroenergie», Rivista di Diritto Agrario, I.
  5. Bradbrook A.J., Ottinger R.L., (eds.) (2003), Energy Law and Sustainable Development, IUCN Environmental Policy and Law Paper No. 47, Carrosio G. (2011), I biocarburanti. Globalizzazione e politiche territoriali, Carocci, Roma.
  6. Costato L. (2011), «Food security e agroenergie», Agricoltura, Istituzioni, Mercati, 3.
  7. D’Addezio M. (2011) «Sicurezza e coordinamento delle esigenze alimentari con quelle energetiche: nuove problematiche per il diritto agrario», Agricoltura, Istituzioni, Mercati, 3.
  8. De Castro P. (2012), Corsa alla terra. Cibo e agricoltura nell’era della nuova scarsità, Donzelli, Roma.
  9. Faaij P. (2012), «Eu biofuel policy is addressing the wrong issue», European Energy ReviewJesien L., M. Kurtyka (2013), «A case for Common European Biomass Policy (part 1)», European Energy Review
  10. Lattanzi P. (2008), Agricoltura ed energia. L’impresa agricola nella filiera agroenergetica, Quodlibet Studio, Macerata.
  11. Lattanzi P. (2012), «Politiche agricole, politiche energetiche e sicurezza alimentare: farina e benzina», in D’Addezio M. (a cura di), Agricoltura e contemperamento delle esigenze energetiche ed alimentari, Collana di Studi e Ricerche di Diritto Agrario e Alimentare dell’Osservatorio sulle regole dell’agricoltura e
  12. dell’alimentazione Oraal, Giuffré, Milano.
  13. Malins C. (2012), «A model-based quantitative assessment of the carbon benefits of introducing iLUC factors in the European Renewable Energy Directive», CBG Bioenergy.
  14. Mol A. P. J. (2007), «Boundless Biofuels? Between Environmental Sustainability and Vulnerability», Sociologia Ruralis, vol. 47.
  15. Paoloni L. (2011), «L’attività agricola di produzione di energia», in Costato L., Germanò A., Rook Basile E. (diretto da), Trattato di diritto agrario, vol. II, Il diritto agro-ambientale, Utet, Torino.
  16. Pehnelt G., Viete C., Uncertainties about the GHG Emissions Saving of Rapeseed Biodiesel, Jena Economic Research Papers n. 2012 – 039, testo disponibile al sito www.pubdb.wiwi.uni-jena.de, novembre 2012.
  17. Strambi G. (2008), «La produzione di energia da fonti rinnovabili: una nuova frontiera dell’agricoltura multifunzionale?», Diritto e politiche dell’Unione europea, 1.
  18. Strambi G. (2011), «Insicurezza alimentare e insicurezza energetica. Quali regole per le agricolture che producono alimenti ed energia?», in Rook Basile E.,
  19. Germanò A. (a cura di) Agricoltura e in-sicurezza alimentare, tra crisi della Pac e mercato globale, Atti del Convegno Idaic, Siena 21-22 ottobre 2010, Giuffrè, Milano.

Mariagrazia Alabrese, Il percorso dell’UE sull’uso dei suoli per le produzioni agroenergetiche in "AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI " 3/2013, pp 51-66, DOI: 10.3280/AIM2013-003004