Sustainability of Energy from Agricultural Sources

Journal title AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI
Author/s Clelia Losavio
Publishing Year 2015 Issue 2014/1
Language Italian Pages 25 P. 83-107 File size 125 KB
DOI 10.3280/AIM2014-001005
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

In recent years, a wide debate took place, at international level, on the real sustainability of renewable energy from agricultural sources. The economic, social and environmental costs, arising from the use of agro-energy, indeed, could be so significant to nullify the expected benefits in terms of reducing the greenhouse effect and climate change. In this context, the European legislator intervened to include in the Directive 2009/28 on biofuels and bioliquids some sustainability criteria, which relate mainly to the reduction of greenhouse gases emissions, the nonalteration of places of particular environmental value and the compliance with some rules concerning soil, water and air protection by the farmer. Compliance with the sustainability criteria would help to address the "environmental issue", but leaves open the question of socio-economic sustainability of agro-energy and, in particular, the issue of food-fuel competition, for which there is no direct involvement of the EU. However, the proposal of October 2012 which amends the 2009 EU legislation, although it specifically relates to the issue of indirect land use change, could be an important step forward in that direction. It promotes, indeed, the production of energy from waste and residues ("advanced biofuels"), discouraging the use of new land and the competition with food or feed crops.

Keywords: Agro-energy, Sustainability, Indirect Land Use Change, Advanced Biofuels

  1. Alabrese M., Cristiani E., Strambi G. (a cura di) (2013), L’impresa agroenergetica. Il quadro istituzionale, gli strumenti, gli incentivi, Giappichelli, Torino.
  2. Bruno F. (2011), «Energie rinnovabili, agricoltura e tutela del paesaggio: dalla marcia di Radetzky alla cripta dei cappuccini?», Agricoltura – Istituzioni –Mercati, 1.
  3. Costato L. (2011), «Food Security e agroenergie», Agricoltura – Istituzioni – Mercati, 3.
  4. D’Addezio M. (2011), «Sicurezza e coordinamento delle esigenze alimentari con quelle energetiche: nuove problematiche per il diritto agrario», Agricoltura –Istituzioni – Mercati, 3.
  5. Imbesi M.G. (2012), «La Conferenza di Durban: un’occasione perduta».
  6. Lattanzi P. (2008), Agricoltura ed energia. L’impresa agricola nella filiera agroenergetica,
  7. Quodlibet, Macerata Laughlin R.B. (2011), Powering the Future: How We Will (Eventually) Solve the Energy Crisis and Fuel the Civilization of Tomorrow, Basic Books, New York.
  8. Martin A. (2007), «Food and Fuels Compete for Land», The New York Times, 18 december.
  9. Massai L. (2012), «Il negoziato internazionale e gli accordi sul clima dopo Durban », Rivista giuridica dell’ambiente.
  10. Onorati A. (2009), «Olio, petrolio e contadini. Agricoltura, forestazione. Modelli e compatibilità. Il caso del sud est asiatico», in Paoloni L. (a cura di), Politiche di forestazione ed emissioni climalteranti, Edizioni Tellus, Roma.
  11. Paoletti M.G., Gomiero T. (a cura di) (2009), Opportunità e limiti delle agroenergie. La necessità di un approccio multicriteriale alla sostenibilità dell’“energia verde”, Aracne, Roma.
  12. Paoloni L. (2011), «L’attività agricola di produzione energetica», in Costato L., Germanò A., Rook Basile E. (a cura di), Trattato di diritto agrario, Utet, Torino, vol. II.
  13. Paoloni L. (2011), «L’impresa agricola nella transizione verso le energie rinnovabili », Agricoltura – Istituzioni – Mercati, 1.
  14. Strambi G. (2011), «Insicurezza alimentare e insicurezza energetica. Quali regole per le agricolture che producono alimenti ed energia?», in Rook Basile E.,
  15. Germanò A. (a cura di), Agricoltura e in-sicurezza alimentare, tra crisi della PAC e mercato globale, Giuffrè, Milano.
  16. Tamponi M. (2009), «Le attività agricole per la produzione di colture energetiche», in Paoloni L. (a cura di) Politiche di forestazione ed emissioni climalteranti, Edizioni Tellus, Roma.

Clelia Losavio, La sostenibilità delle agroenergie in "AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI " 1/2014, pp 83-107, DOI: 10.3280/AIM2014-001005