Titolo Rivista SOCIOLOGIA URBANA E RURALE
Autori/Curatori Jan Douwe van der Ploeg
Anno di pubblicazione 2009 Fascicolo 2008/87
Lingua Inglese Numero pagine 15 P. 48-62 Dimensione file 216 KB
DOI 10.3280/SUR2008-087003
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più
clicca qui
Qui sotto puoi vedere in anteprima la prima pagina di questo articolo.
Se questo articolo ti interessa, lo puoi acquistare (e scaricare in formato pdf) seguendo le facili indicazioni per acquistare il download credit. Acquista Download Credits per scaricare questo Articolo in formato PDF
FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association, Inc (PILA)associazione indipendente e non profit per facilitare (attraverso i servizi tecnologici implementati da CrossRef.org) l’accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche
The imperial conquest and reordering of the production, processing, distribution and consumption of food: a theoretical contribution - Empire is a new mode of ordering and governance. Food empires are monopolistic networks that control large, and expanding, parts of the production, processing, distribution and consumption of food. But food empires are not necessarily involved in the physical realities associated with these processes. Food empires control the routing and the associated transformation of agricultural and food products. In this respect food empires clearly represent an "invisible hand", a series of combined and repeated interventions into the markets that together represent "extra- economic power". Empires (and food empires particularly) do not only center on control, they simultaneously represent the appropriation and centralization of value. Due to Empire, value has, as it were, become footloose; it is increasingly becoming "a ghost".
Key words: empire; imperial networks; food production; world market; global exclusion; theory of value.
Jan Douwe van der Ploeg, The imperial conquest and reordering of the production, processing, distribution and consumption of food: a theoretical contribution in "SOCIOLOGIA URBANA E RURALE" 87/2008, pp 48-62, DOI: 10.3280/SUR2008-087003