A sustainable competitive model: the biodynamic farming in Italy

Journal title RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'
Author/s Raffaella Pergamo, Lelio Morra, Carlo Triarico
Publishing Year 2017 Issue 2016/2
Language English Pages 8 P. 121-128 File size 137 KB
DOI 10.3280/RISS2016-002011
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

The bases of biodynamic method are consistent to the principles of modern agroecology. From vision that binds the legal, economic and spiritual spheres, was established a network among the commercial organization Demeter and her production standards, the national associations of biodynamic producers and specialist large retailer (Calabrese e Bosco, 2015). This paper describes a slice of Italian biodynamic reality through an analysis of business cases that are in their individuality, however, be considered as common parts of a model of sustainable and competitive agriculture.

Keywords: Agroecology, commercial organization, farm model, price maker, multifunctionality, biodynamic.

  1. Aguglia L., Henke R., Salvioni C. (2008). Agricoltura multifunzionale. Comportamenti e strategie imprenditoriali alla ricerca delle diversificazioni. INEA Studi e ricerche-ESI.
  2. AA.VV. (2015). Agroecology: key concepts, principles and practices. Third World Network and SOCLA Publishers, Penang (Malaysia), p. 46, www.agroeco.org.
  3. AA.VV. (2015). Special issue: biostimulants in horticulture. In: Colla G. and Rouphael Y. (Guest Editors). Scientia Horticulturae, 196: 1-134.
  4. Altieri M.A. (1991) Agroecologia, prospettive scientifiche per una nuova agricoltura. Padova: Franco Muzzio & C. Editore, p. 275.
  5. Bazin J.F. (1996). Le vin de Bourgogne. Paris: Hachette.
  6. Bormolini S. (2013). Tesi di laurea Anno accademico 2012-2013. Università degli Studi di Milano.
  7. Briamonte L. (a cura di) (2012). Custodi di identità. Storia dei contadini e delle loro vigne. INEA.
  8. Caccamisi D. (2009). Produzione di qualità e integrazione verticale: i consorzi melicoli del Trentino-Alto Adige. Agriregionieuropa.
  9. Calabrese M., Bosco G. (2015). Le reti d’imprese: nuovo approccio manageriale per la gestione della complessità sistemica. Torino: Giappichelli Editore.
  10. Canavari M., Cantore N. (2007). La fiducia nel processo di certificazione e i comportamenti di acquisto dei prodotti biologici: un'analisi empirica. In: Cicia G., de Stefano F. Prospettive dell'agricoltura biologica italiana. ESI.
  11. Carpenter-Boggs L., Reganold J.P., Kennedy A.C. (2000). Effects of biodynamic preparations on compost development. Biological Agriculture and Horticulture, 17: 313-328.
  12. Capra F. (2002). La scienza della vita. Le connessioni nascoste fra la natura e gli esseri viventi. Milano: BUR Saggi Editore, p. 431.
  13. Colombo L., Onorati A. (2009). Diritti al cibo! Agricoltura sapiens e governance alimentare. Milano: Jaca Book Editore, p. 273.
  14. de Meyer J. (2014). Aziende agricole a conduzione familiare produttrici di mele in Alto Adige. FAO.
  15. Di Diego S., Micozzi F. (2013). Le reti d’impresa. Maggioli Editore.
  16. Fabris G. (1995). Consumatore & Mercato. Milano: Sperling e Kupfer.
  17. Gereffi G., Humphrey J. and Sturgeon T. (2005). The governance of global value chain. Review of International Political Economy, 12: 78-104.
  18. Grant R.M. (2011). Analisi di settore (3º cap.). In: L’analisi strategica per le decisioni aziendali. Bologna: il Mulino, 4ª ed., p. 583.
  19. Huylenbroeck Van G., et al. Multifunctionality of Agriculture: A Review of definitions, evidence and instruments. Living Reviews in Landscape Research, 3.
  20. Koepf H.H., Pettersson B.D., Schaumann W. (1980). Agricoltura biodinamica. Milano: Editrice Antroposofica, p. 318.
  21. Koohafkan P., Altieri M.A., Gimenez E.H. (2011). Green Agriculture: foundations for biodiverse, resilient and productive agricultural systems. International Journal of Agricultural Sustainability. DOI: 10.1080/14735903.2011.610206
  22. Olivetti A. (1946). L’ordine politico delle Comunità dello Stato secondo le leggi dello spirito. Roma: Edizioni di Comunità.
  23. Olivetti A. (1959). Città dell’uomo. Milano: Edizioni di Comunità.
  24. Olsen Eden K. (2014). Biodynamic Agriculture: a valuable alternative to the industrial farming system. Scripps Senior Theses.
  25. Papa Francesco (2015). Laudato si’. Enciclica sulla cura della casa comune. Roma: Libreria Editrice Vaticana, p. 233.
  26. Rossi E. (1945). La riforma agraria. Edizioni Giustizia e Libertà.
  27. Stahel W.R. (2016). Circular Economy. Nature, 531, 7595: 435-438.
  28. Steiner R. (1886). Saggi filosofici. Linee fondamentali di una gnoseologia della concezione goethiana del mondo, con particolare riferimento a Schiller. Milano: Editrice Antroposofica.
  29. Steiner R. (1888). Goethe padre di una nuova estetica. Milano: Editrice Antroposofica.
  30. Steiner R. (1892). Verità e scienza (1892). Milano: Editrice Antroposofica.
  31. Steiner R. (1894). La Filosofia della libertà. Linee fondamentali di una moderna concezione del mondo. Risultati di osservazione animica secondo il metodo scientifico. Milano: Editrice Antroposofica.
  32. Abstract
  33. The bases of biodynamic method are consistent to the principles of modern agroecology. From vision that binds the legal, economic and spiritual spheres, was established a network among the commercial organization Demeter and her production standards, the national associations of biodynamic producers and specialist large retailer (Calabrese e Bosco, 2015). This paper describes a slice of Italian biodynamic reality through an analysis of business cases that are in their individuality, however, be considered as common parts of a model of sustainable and competitive agriculture.

  • Can alternative wine networks foster sustainable business model innovation and value creation? The case of organic and biodynamic wine in Tuscany Raiza da Rocha Oliveira Teixeira, Sabrina Arcuri, Alessio Cavicchi, Francesca Galli, Gianluca Brunori, Daniele Vergamini, in Frontiers in Sustainable Food Systems 1241062/2023
    DOI: 10.3389/fsufs.2023.1241062

Raffaella Pergamo, Lelio Morra, Carlo Triarico, A sustainable competitive model: the biodynamic farming in Italy in "RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'" 2/2016, pp 121-128, DOI: 10.3280/RISS2016-002011