Journal title RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'
Author/s Rosa Misso, Gian Paolo Cesaretti, Hanna Safwat Shakir, Zacharoula Andreopoulou, Monica Varlese
Publishing Year 2017 Issue 2016/2
Language Italian Pages 10 P. 9-18 File size 150 KB
DOI 10.3280/RISS2016-002002
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation
click here
Below, you can see the article first page
If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits
FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.
Facing the challenges to the sustainability of well-being, the main commitment to EU member countries will be to give themselves a sustainable structure for the people and for all its territories, where, through an appropriate governance you must ensure exclusive benefits able to win ideas, behaviors and activities "homologated" which essentially crush the value systems pertinent to the identity of people and territories. On the basis of these considerations, the present paper aim to underline the important role that the economist has to play, reinterpreting the limits of the theory in light of a new and practical idea of economy, able to build well-being and to guarantee its sustainability in all its dimensions. Starting from the role of European integration, the paper aim to underline the importance to reinstate the "food issue" in a new idea of European integration more sustainable for all.
Di fronte alle sfide per la sostenibilità del benessere, l’impegno principale dei paesi membri dell’UE sarà quello di darsi un assetto sostenibile per le persone e per tutti i suoi territori, in cui, attraverso una governance appropriata è necessario assicurarsi vantaggi esclusivi capaci di vincere idee, comportamenti ed attività "omologate", che, essenzialmente, schiacciano i sistemi di valori identitari delle persone e dei territori. Sulla base di queste considerazioni, il presente lavoro mira a sottolineare l’importante ruolo che l’economista deve svolgere, reinterpretando i limiti della teoria alla luce di una nuova e pratica idea di economia, in grado di costruire il benessere e di garantire la sua sostenibilità in tutte le sue dimensioni. Partendo dal ruolo dell’integrazione europea, l’articolo mira a sottolineare l’importanza di ricollocare la "questione food" in una nuova idea di integrazione europea più sostenibile per tutti.
Keywords: Economic integration, European Union, well-being sustainability, food system, capital stock.
Rosa Misso, Gian Paolo Cesaretti, Hanna Safwat Shakir, Zacharoula Andreopoulou, Monica Varlese, Convergence to sustainability of well-being - The European Governance for the future in "RIVISTA DI STUDI SULLA SOSTENIBILITA'" 2/2016, pp 9-18, DOI: 10.3280/RISS2016-002002