Fair ecological transition in the agri-food sector: common agricultural policy, sustainable development and occupational strategies

Journal title GIORNALE DI DIRITTO DEL LAVORO E DI RELAZIONI INDUSTRIALI
Author/s Irene Canfora
Publishing Year 2024 Issue 2023/180
Language Italian Pages 15 P. 63-577 File size 653 KB
DOI 10.3280/GDL2023-180003
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

The essay addresses the issue of the relevance given to the social aspects in the framework of green transition, within agricultural and food sector. Starting from the policy and the legal framework in the European Union, the A. identifies the legal tools aimed at drawing a path towards a “just environmental transition”, taking into consideration the complexity of the “sustainable food system”, that outlines the goals of Green deal in this sector. Significant new developments emerge from the analysis of the first implementation of the system, laid down through the Common Agricultural Policy regulations for 2023-27, in the field of workers protection and social policies, although the legal framework continues to be focused primarily on environmental aspects. Finally it is pointed out that the implementation of the reform is up to Member States, who have appropriate instruments, within the rules defined at European Union level, to direct the local territories towards a “just transition”.

Keywords: Common Agricultural Policy; Social sustainability; Social conditionality; Employment policies; Rural development.

  1. Aubert P.-M., Gardin B., Alliot C. (2021). Towards a just transition of food systems. Challenges and policy levers for France. Paris: IDDRI – Institute for Sustainable Development and International Relations.
  2. Baldock D., Buckwell A. (2021). Just transition in the EU agriculture and land use sector. Bruxelles: IEEP – Institute for European Environmental Policy.
  3. Barbera M., Semenza R. (2022). Introduzione all’Itinerario di ricerca su “Giusta transizione ecologica, impresa e lavoro”. DLRI: 199 ss.
  4. Battistelli S., Bonardi O., Inversi C. (2022). Regulating agricultural work and the labour market to prevent exploitation: the Italian perspective. LLI, 8(2).
  5. Blumann C. (2023). Écologisation de la PAC: nouvelle illustration de la politique des petits pas. Dossier 14. RDR: 3.
  6. Canfora I. (2022). Rapporti tra imprese e ripartizione del valore nella filiera agroalimentare. RDA, 2: 5 ss.
  7. Canfora I. (2023). Politica Agricola Comune e digitalizzazione del comparto agroalimentare. RDA, supplemento 3/2023.
  8. Canfora I., Leccese V. (2021). Lavoro irregolare e agricoltura. Il Piano triennale per il contrasto allo sfruttamento lavorativo, tra diritto nazionale e regole di mercato della nuova PAC. DA: 39 ss.
  9. Canfora I., Leccese V. (2022a). La sostenibilità sociale nella nuova Pac. RDA: 110 ss.
  10. Canfora I., Leccese V. (2022b). La condizionalità sociale nella nuova PAC (nel quadro dello sviluppo sostenibile dell’agricoltura). WP CSDLE “Massimo D’Antona”.IT, 460/2022, testo disponibile al sito: csdle.lex.unict.it/sites/default/files/Documenti/Articoli/2022-2_ Canfora-Leccese.pdf (consultato il 10.9.2023).
  11. Canfora I., Leccese V. (2022c). Pratiche sleali, equilibrio del valore e legalità nei rapporti di lavoro nella filiera agroalimentare. DLRI: 135 ss.
  12. Faleri C. (2022). Transizione ecologica e sostenibilità sociale per un’Agricoltura 4.0. LD: 457 ss.
  13. Ferrari M. (2023). Fattori di produzione, innovazione e distribuzione di valore nella filiera agroalimentare. Milano: Ledizioni.
  14. Hovenkamp H. (2022). L’ordine esecutivo del presidente Biden sulla promozione della concorrenza: un’analisi antitrust. In: Luisetto L.G., Nogler L., a cura di, Una nuova agenda statunitense di contrasto al monopsonio nei mercati del lavoro. Roma: Fondazione Giacomo Brodolini.
  15. Lassandari A. (2022). Il lavoro nella crisi ambientale. LD: 7 ss.
  16. Lucifero N. (2022). I regimi ecologici volontari e la loro attuazione a livello nazionale. RDA: 289 ss.

Irene Canfora, La giusta transizione ecologica nel settore agroalimentare europeo: politica agricola comune, sviluppo sostenibile e strategie occupazionali in "GIORNALE DI DIRITTO DEL LAVORO E DI RELAZIONI INDUSTRIALI " 180/2023, pp 63-577, DOI: 10.3280/GDL2023-180003