Qualità alimentare e competitività di sistema

Titolo Rivista ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE
Autori/Curatori Gian Paolo Cesaretti, Debora Scarpato
Anno di pubblicazione 2010 Fascicolo 2010/1
Lingua Italiano Numero pagine 22 P. 7-28 Dimensione file 528 KB
DOI 10.3280/ECAG2010-001002
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più clicca qui

Qui sotto puoi vedere in anteprima la prima pagina di questo articolo.

Se questo articolo ti interessa, lo puoi acquistare (e scaricare in formato pdf) seguendo le facili indicazioni per acquistare il download credit. Acquista Download Credits per scaricare questo Articolo in formato PDF

Anteprima articolo

FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association, Inc (PILA)associazione indipendente e non profit per facilitare (attraverso i servizi tecnologici implementati da CrossRef.org) l’accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche

Food quality and competitive system The changes in the competitive scenario which agribusiness companies must deal with have determined the transition to an economic model in which the territory assumes an increasingly more important role. The objective of this work is to contribute to the broad debate on sustainable competitive development in a local key, to understand what could be the possible repositioning strategies for the agribusiness sector. This study, starting with the traditional determinants that, according to Porter, differentiate the competitive advantage of a country/territory system, aims to identify "particular" variables which will allow the focalization on a "sustainable" competitiveness in a territory. Furthermore, given the centrality of agribusiness in a strategy of competitive sustainable development, the most significant elements that characterize the baseline scenario are presented and possible strategic options for the sector are analyzed. Finally, a possible strategy is proposed for the overall development of agribusiness to enable this sector to contribute to a sustainable competitive development orientated on a "quality of system" approach.

Parole chiave:Competitiveness factors, sustainability, territory, agri-food quality, agricultural policy

Jel codes:Q13, Q01, D18

Gian Paolo Cesaretti, Debora Scarpato, Qualità alimentare e competitività di sistema in "ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE" 1/2010, pp 7-28, DOI: 10.3280/ECAG2010-001002