Titolo Rivista ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE
Autori/Curatori Karen L. Orengo-Serra
Anno di pubblicazione 2015 Fascicolo 2015/3
Lingua Inglese Numero pagine 32 P. 57-88 Dimensione file 323 KB
DOI 10.3280/ECAG2015-003004
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più
clicca qui
Qui sotto puoi vedere in anteprima la prima pagina di questo articolo.
Se questo articolo ti interessa, lo puoi acquistare (e scaricare in formato pdf) seguendo le facili indicazioni per acquistare il download credit. Acquista Download Credits per scaricare questo Articolo in formato PDF
FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association, Inc (PILA)associazione indipendente e non profit per facilitare (attraverso i servizi tecnologici implementati da CrossRef.org) l’accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche
The difficulty of accessing resources easily and the organizational structure of small and medium enterprises (SM Es) partially explain how the niche market strategy has become the gateway to international markets. The niche market for specialty gourmet and luxury products has been flourished worldwide, where SM Es have been successfully positioning. This strategy has not yet been addressed in the context of businesses operating on small island economies. This study aims to identify and to compare elements within the niche strategy as managerial tool for the internationalization of SM Es from Puerto Rico and from Corsica. In this study, emphasis was placed on the combined use of a Qualitative methodology and content analysis approach for case studies. Findings suggest that product origin, quality, and differentiation are some elements emerging from the niche market strategy adopted by firms for international expansion.
Keywords:SM Es, business networks, niche market, internationalization, agri-foods
Jel codes:F2, L14, M31
Karen L. Orengo-Serra, Niche strategy and international growth: Comparing Puerto Rico and Corsica SMEs in the Specialty food industry in "ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE" 3/2015, pp 57-88, DOI: 10.3280/ECAG2015-003004