Titolo Rivista ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE
Autori/Curatori Antonio Tulone, Antonino Galatia, Salvatore Lupo, Salvatore Tinervia, Maria Crescimanno
Anno di pubblicazione 2019 Fascicolo 2019/2
Lingua Inglese Numero pagine 17 P. 217-233 Dimensione file 149 KB
DOI 10.3280/ECAG2019-002003
Il DOI è il codice a barre della proprietà intellettuale: per saperne di più
clicca qui
Qui sotto puoi vedere in anteprima la prima pagina di questo articolo.
Se questo articolo ti interessa, lo puoi acquistare (e scaricare in formato pdf) seguendo le facili indicazioni per acquistare il download credit. Acquista Download Credits per scaricare questo Articolo in formato PDF
FrancoAngeli è membro della Publishers International Linking Association, Inc (PILA)associazione indipendente e non profit per facilitare (attraverso i servizi tecnologici implementati da CrossRef.org) l’accesso degli studiosi ai contenuti digitali nelle pubblicazioni professionali e scientifiche
The paper analyses the impact of Mediterranean Sea warming on some species of small pelagic fish (pesce azzurro) in the Italian fishing industry. In particular, through a time series regression model, the research examines the productivity trend in physical terms of target species of small pelagic fish from 1950 to 2016, considering the Mediterranean Sea Surface Temperatures Anomalies as an indicator of sea warming, and the Western Mediterranean Oscillation index and the North Atlantic Oscillation index as proxies of climatic variability. The research results show an evident link between the reduction of fish availability and sea warming, with potential repercussions on the incomes of the employees in the fishing industry. Our findings provide interesting suggestions and implications on the theoretical, managerial, and political level, providing insights for new researches.
Keywords:Small pelagic fish; Climate change; Jack and horse mackerel; Italian fisheries; Mediterranean Sea.
Jel codes:Q22; Q54
Antonio Tulone, Antonino Galatia, Salvatore Lupo, Salvatore Tinervia, Maria Crescimanno, What are the effects of sea warming on the fishing industry? in "ECONOMIA AGRO-ALIMENTARE" 2/2019, pp 217-233, DOI: 10.3280/ECAG2019-002003