Ethnography of exploitation in seasonal agricultural labor. The case of Bulgarian Roma laborers in Apulia, Southern Italy

Journal title SOCIOLOGIA DEL LAVORO
Author/s Antonio Ciniero
Publishing Year 2024 Issue 2024/168
Language English Pages 20 P. 204-223 File size 212 KB
DOI 10.3280/SL2024-168010
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

This paper analyses a case of severe labour exploitation, involving a group of Bulgarian fruit and vegetable pickers of Roma origin employed in the seasonal harvest, especially of tomatoes, in the Foggia area involved in a 10-year cycle of seasonal migration between Italy and Bulgaria. The essay presents the general characteristics and factors affecting the form of extreme exploitation in farm work in Italy and reconstructs the working conditions and migration trajectories of this group of farm laborers of Roma origin to see how ethnicity, widespread anti-Gypsyism, and forms of extreme social exclusion accentuate the dynamics of labor exploitation. This group experiences the most intense forms of exploitation on the ground compared to other exploited foreign laborers. The case study is based on ethnographic that lasted about 2 years and interviews with privileged witnesses.

Keywords: seasonal farm workers, ghettos, exploitation, Roma

  1. Ambrosini M. (2014). Non passa lo straniero? Le politiche migratorie tra sovranità nazionale e diritti umani. Assisi: Cittadella.
  2. Avallone G., a cura di (2018). Il sistema di accoglienza in Italia. Esperienze, resistenze, segregazione. Nocera Inferiore (SA): Orthotes Editrice.
  3. Berlan J.P. (2002). La longue histoire du modèle californien. In: Forum Civique Européen, Le goût amer de nos fruits et légumes. L’exploitation des migrants dans l’agriculture intensive en Europe: Chateau Arnoux (Fr): Informations et commmentaries.
  4. Burch D., Lawrence G., eds. (2007). Supermarkets and Agri-food Supply Chains Transformations in the Production and Consumption of Foods. Cheltenham.UK: Edward Elgar.
  5. Carchedi F, di Censi L. and Ciniero A, eds. (2018). I cittadini di origine straniera in Campania, Puglia, Basilicata, Calabria e Sicilia. Alcuni dati comparativi. Report di ricerca - progetto Com.In.3.0.
  6. Caruso F.S. (2018). Certificazioni e lavoro nelle filiere agroalimentari. Il caso GlobalGap in Italia. Meridiana, 93: 241-255.
  7. Casella D. (2021). Gli operai agricoli in Italia. Anno 2020. Roma: Crea - Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell’economia agraria. In: -- https://www.crea.gov.it/web/politiche-e-bioeconomia/-/gli-operai-agricoli-in-italia-secondo-i-dati-inps-relativi-al-2020. (30.11.22).
  8. Ciconte F., Liberti S. (2019). Il grande carrello. Chi decide cosa mangiamo. Roma – Bari: Editori Laterza.
  9. Ciniero A. (2015). Crisi economica e lotte autorganizzate. Lavoro, sciopero ed esclusione dei braccianti a Nardò (2011-2015). Sociologia del Lavoro, 140: 189-203. DOI: 10.3280/SL2015-140013
  10. Ciniero A. (2018). La discriminazione nel mercato del lavoro italiano. In: Alietti A., ed., Razzismi, discriminazioni e disuguaglianze. Analisi e ricerche sull'Italia contemporanea. Sesto San Giovanni-Milano: Mimesis.
  11. Ciniero A. (2018b). Ghetti d’Italia: una “nuova” transumanza. In: Idos, ed. Dossier Statistico Immigrazione 2018. Roma: Confronti.
  12. Ciniero A. (2021). Modelli politici e processi di istituzionalizzazione come vettori di esclusione e marginalità sociale: il caso dei campi rom e dei ghetti agricoli. Sociologia Urbana e Rurale, 125: 40-61. DOI: 10.3280/SUR2021-125003
  13. Colloca C., Corrado A., eds. (2013). La globalizzazione delle campagne. Migranti e società rurali nel Sud Italia, Milano: Franco Angeli.
  14. Corrado A., Castro C., Perrotta D., eds. (2016). Migration and Agriculture. Mobility and change in the Mediterranean area, London: Routledge. 
  15. Cortese A., Palidda R., eds. (2020). L’onda invisibile. Rumeni e tunisini nell’agricoltura siciliana. Milano: Franco Angeli.
  16. Crea - Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell’economia agraria/Istat Istituto Italiano di Statistica (2022). Economia e legislazione agricola. L’agricoltura non aggancia la ripresa ma può contare su misure straordinarie, in -- https://www.istat.it/it/files/2022/04/ISTAT_CREA_ECONOMIA-E-LEGISLAZIONE-AGRICOLA.pdf. (30.11.2022).
  17. Crenn C., Tersigni S., eds (2013). Migrations et mondes ruraux, special issue of Hommes et Migrations, 1301.
  18. Dal Lago A. (1999). Non persone. L’esclusione dei migranti in una società globale. Milano: Feltrinelli.
  19. De Gregorio C., Giordano A. (2022). L’occupazione agricola fra regolarità e sommerso. In: Osservatorio Placido Rizzotto, a cura di, Agromafie e Caporalato. VI Report. Roma: Ediesse.
  20. Dines N., Rigo E. (2015). Postcolonial citizenships and the ‘refugeeization’ of the workforce: migrant agricultural labor in the Italian Mezzogiorno. In: Ponzanesi S. and Colpani G., eds., Postcolonial transitions in Europe: contexts, practices and politics. London: Rowman and Littlefield.
  21. Direzione Nazionale Antimafia (2015). Relazione annuale sulle attività svolte dal Procuratore nazionale antimafia e dalla Direzione nazionale antimafia nonché sulle dinamiche e strategie della criminalità organizzata di tipo mafioso nel periodo 1° luglio 2013 – 30 giugno 2014, in -- http://www.camera.it/temiap/2015/03/04/OCD177-1033.pdf. (30.11.22).
  22. Gereffi G., Korzeniewicz M., eds. (1994). Commodity chains and global capitalism, Westport, CT – USA: Greenwood Publishing Group.
  23. Gertel J., Sippel S.R., eds. (2014). Seasonal Workers in Mediterranean Agriculture. The Social Costs of Eating Fresh. London: Routledge.
  24. Glaser B., Strauss A., (1967). The Discovery of Grounded Theory: Strategies for Qualitative Research. Mill Valley, CA: Sociology Press.
  25. Harvey M., Quilley S., Beynon H. (2002). Exploring the Tomato. Transformations of Nature, Society and Economy. Cheltenham (UK)-Northampton (USA): Edward Elgar.
  26. Hellio E. (2014). We Don’t Have Women in Boxes’: Channeling Seasonal Mobility of Female Farmworkers Between Morocco and Andalusia. In: Gertel J. and Sippel S.R., eds., Seasonal Workers in Mediterranean Agriculture: The Social Costs of Eating Fresh. New York: Routledge.
  27. Ismea – Istituto di Servizi per il Mercato Agricolo Alimentare (2017). I numeri della filiera del pomodoro da industria. Roma: Ismea.
  28. Ismea – Istituto di Servizi per il Mercato Agricolo Alimentare (2018). Rapporto sulla competitività dell’agroalimentare italiano. Roma: Ismea.
  29. Leogrande A. (2013). Borgo Mezzanone, il ghetto dei bulgari In Stato Quotidiano (27.11.2013) in -- https://www.statoquotidiano.it/27/11/2013/borgo-mezzanone-il-ghetto-dei-bulgari-di-a-leogrande/174909/. (30.11.22).
  30. Mcmichael P. (2013). Value-chain Agriculture and Debt Relations: contradictory outcomes. Third World Quarterly, 34(4): 671-690. DOI: 10.1080/01436597.2013.786290
  31. Mezzadra S., Neilson B., eds. (2013). Border as Method, or, The Multiplication of Labor. DURHAM, NC: Duke University Press.
  32. Michalon B., Morice A. (2008). Introduction Les migrants dans l’agriculture: vers une crise de main-d’oeuvre?. Études Rurales, 182, 9-28.
  33. Mottura G., Pugliese E. (1975). Agricoltura, mezzogiorno e mercato del lavoro. Bologna: Il Mulino.
  34. Palidda S., ed. (2015). Racial Criminalization of Migrants in 21th Century, London: Routledge.
  35. Perrotta D. (2014). Vecchi e nuovi mediatori. Storia, geografia ed etnografia del caporalato in agricoltura. Meridiana, 79: 193-220.
  36. Perrotta D., Sacchetto D. (2014). Migrant farmworkers in Southern Italy: ghettoes, caporalato and collective action. Workers of the World: International Journal on Strikes and Social Conflicts, 1(5): 75-98.
  37. Preibisch K., Leigh B. (2007). Interrogating Racialized Global Labour Supply: An Exploration of the Racial/National Replacement of Foreign Agricultural Workers in Canada. The Canadian Review of Sociology and Anthropology, 44(1): 5-34.
  38. Rigo E., ed. (2015). Leggi, migranti e caporali. Prospettive critiche e di ricerca sullo sfruttamento del lavoro in agricoltura. Pisa: Pacini Editore.
  39. Santoro E., Stoppioni C., eds. (2022). VI Rapporto del laboratorio “altro diritto”/flai-cgil sullo sfruttamento lavorativo e sulla protezione delle sue vittime, L’Altro Diritto – Centro di Ricerca Interuniversitario (ADIR) / FLAI-CGIL in -- https://www.flai.it/wp-content/uploads/2022/05/IV-Rapporto_low.pdf. (30.11.22).
  40. Sayad A. (1999). La double absence. Paris: Èdition du Seuil.
  41. Semprebon M., Marzorati R., Garrapa A.M. (2017). Governing agricultural migrant workers as an ‘emergency’: converging approaches in Northern and Southern Italian rural towns, International Migration, 55(6) : 200-215.
  42. Strauss A.L., Corbin J. (1990). Basics of Qualitative Research: Grounded Theory Procedures and Techniques. Thousand Oaks, CA: Sage.
  43. Tomova I., Vandova I., Tomov V. (2000). Roma in Nadezhda and Nikola Kochev neighborhood in the town of Sliven, and in the villages of Topolchane, Gorno Alexandrovo and Sotirya by: International Centre for Minority Studies and Intercultural Relations (IMIR), Sofia.
  44. Vitale T. (2009). Politique des évictions. Une approche pragmatique. In: Cantelli F., Pattaroni L. and Roca M., eds., Sensibilités pragmatiques. Enquêter sur l'action publique, Bruxelles: Peter Lang.
  45. Zang T. (1991). Destroying ethnic identity. The Gypsies of Bulgaria. New York: Human Rights Watch.

Antonio Ciniero, Ethnography of exploitation in seasonal agricultural labor. The case of Bulgarian Roma laborers in Apulia, Southern Italy in "SOCIOLOGIA DEL LAVORO " 168/2024, pp 204-223, DOI: 10.3280/SL2024-168010