AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI


Peer Reviewed Journal
AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI
Rivista di diritto agroalimentare e dell’ambiente
2 issues per year , ISSN 1828-194X , ISSNe 1971-8373
Printed issue price (also old issues): € 48,00
E-book issue price (also old issues): € 40,00

Subscription fees 2020
Institutional subscriber, companies:
Print (VAT included): Italy € 94,50;Other countries € 155,00;
Online only (VAT excluded):  € 103,00;

Info about  print subscription     Info about  online licence

Universities:
online (current + back issue, perpetual access, plus licence )
Info online licence

Personal subscriber:
Print: € 84,50 (Italy); Print: € 137,00 (Other countries); Online only: € 72,00 ; 
Info about subscription  

Subscribe here


Journal of Agro-industrial and Environmental Law
The Journal aims to foster and facilitate dialogue and promote a shared interpretation of legal and economic instruments and institutional policies through multidisciplinary and international debate. The project is premised on the belief that the new lines of the common agricultural policy and the development prospects of global trade increasingly require original instruments of observation capable of grouping together under a single perspective different interpretations of the changes affecting the agricultural sector's entire rules' system, its laws and legislation. Agricultural productive activities are not only progressively expanding towards an increasingly important agro-industrial sector, but are also, and at the same time, expressing a new social function, one concerning safeguarding the environment and human health. They are also more relevant than they have ever been to the relationships between the world's North and the South. In view of the complexity and the extent of these issues, all of which require flexible policies and efficient institutions, the Journal sets out to provide a point of reference and a forum for multidisciplinary and international scientific debate.

Directors: Francesco Adornato (Director), Luigi Costato, Lucio Francario, Alberto Germanò, Marco Goldoni, Carlo Alberto Graziani, Antonio Jannarelli. Scientific Committee: Piero Bevilacqua, Giovanni Cannata, Francesco Capograssi, Sabino Cassese, Isabelle Couturier, Carlo Desideri, Corrado Giacomini, Vitantonio Gioia, Dietrich Gorny, Sergio Marchisio, Stefano Rodotà. Directors' Committee: Ferdinando Albisinni, Paolo Borghi, Irene Canfora, Alessandra Di Lauro, Marianna Giuffrida, Lorenza Paoloni, Margherita Scoppola. Editors: Matteo Benozzo, Francesco Bruno, Pamela Lattanzi, Monica Sabbatini, Ilaria Trapè. Editorial office secretary: Carla Cherubini.

Directors and editors: Università degli studi di Macerata, Dipartimento di diritto privato, piazza dell’Università, 2, 62100 Macerata - Tel.: 0733 258462 - Fax: 0733 258687 e-mail: cherubini@unimc.it http://www.unimc.it/scipoli/labvalenti/

Fascia A Anvur: area 12 (Scienze giuridiche)

FrancoAngeli è consapevole dell’importanza - per accrescere visibilità e impatto delle proprie pubblicazioni - di assicurare la conservazione nel tempo dei contenuti digitali. A tal fine siamo membri delle due associazioni internazionali di editori e biblioteche - Clockss e Portico - nate per garantire la conservazione delle pubblicazioni accademiche elettroniche e l’accesso futuro nel caso in cui venissero a mancare le condizioni per accedere al contenuto tramite altre forme.

Sono repository certificati che offrono agli autori e alle biblioteche anche la garanzia dell’aggiornamento tecnologico e di formati per permettere di fruire in perpetuo e nel modo più completo possibile dei full text.

Per saperne di più: Home - CLOCKSS; Publishers – Portico.

The circulation of the journal is intended to enhance the impact in the academic community, the world of applied research, professional associations and representative institutions.



Articolo gratuito Free PDF Articolo a pagamento Pay per view access Acquista il fascicolo in e-book Issue available as e-book


Issue 3/2008 


Francesco Adornato, Editoriale. Le "declinazioni della qualità". Una nota introduttiva
Ilaria Trapè, Qualità e competitività nelle produzioni agroalimentari. Le indicazioni geografiche tra esigenze di coerenza e di efficacia (Quality and competitiveness in the agri-food productions. The geographic indications between requirements of coherence and effectiveness)
Pamela Lattanzi, La futura disciplina delle informazioni alimentari (Prima parte) (The future regulation of food information (Part I))
Matteo Benozzo, La valutazione di incidenza come ulteriore possibile fattore di sviluppo ed occupazione nella tutela della biodiversità (The Impact Assessment procedure as a new development factor for economy and employment in protecting biodiversity)
Paola Sobbrio, Diritto all’informazione, partecipazione democratica del consumatore e Ogm (Right to be informed, consumer’s democratic participation and GMO)
Katarzyna Duczkowska-Malysz, Malgorzata Piasecka, Il commercio dei prodotti agroalimentari tra la Polonia e l’Unione europea, con particolare riferimento al commercio con l’Italia (The commerce issues of the agri-food products between Poland and European Union, with particular considerations of the commerce with Italy)
Malgorzata Korzycka-Iwanow, Pawell Wojciechowski, Le strutture della sicurezza alimentare in Polonia (The food safety structure in Poland)
Agnieszka Szymecka, Produzioni di qualità e sviluppo rurale: il caso polacco (Food quality productions and rural development: Polish case)
Giorgio Nebbia, Letture: L. Paoloni (a cura di), Politiche di forestazione ed emissioni climalteranti, Roma, Edizioni Tellus, 2009
Indice dell'annata


Issue 2/2008 


Lucio Francario, La dieta di Obama. Alimentazione e nuove frontiere dei diritti
Mariarita D'Addezio, Le attività di servizi agroambientali nell’ordinamento giuridico sopranazionale italiano e comunitario: questioni di qualificazione
Daniele Bianchi, I cinquant’anni della Pac e il suo futuro
Rossano Buccioni, Rischio ambientale e rischio alimentare: il ruolo della ricerca biotecnologica nella costruzione della sicurezza sociale
Elisa Fiora Belgrado, Il principio di precauzione: il Codice di condotta della Fao per la pesca responsabile e la politica comunitaria della pesca
Marek Stanko, The Liability for Food Product in the Polish Legal System


Issue 1/2008 


Francesco Adornato, Editoriale: Farina o benzina? Il contributo dell’agricoltura ad un nuovo modello di sviluppo
Ferdinando Albisinni, Alessandro Sorrentino, Il primato delle istituzioni nella riforma della Pac
Giuseppe Ferrara, Impresa agricola e produzione di energia
Francesco Bruno, La tutela giuridica dell’ambiente marino tra diritto interno e internazionale
Catherine Del Cont, Le conflit fournisseurs-distributeurs entre réglementation et régulation: l’exemple français
Perrot Marine Friant, Sécurité sanitaire et référentiels privés des distributeurs: de l’évitement de la responsabilité à la satisfaction des obligations prescrites par la législation alimentaire
Margherita Pieraccini, A Comparative Legal and Historical Study of the Commons in Italy and England and Wales
Maria Pia Ragionieri, L’igiene dei prodotti alimentari nella disciplina europea
Teresa Babuscio, I controlli sulla circolazione dei prodotti alimentari
Nicola Lucifero, La comunicazione e l’etichettatura degli alimenti nella disciplina della sicurezza alimentare


Table of contents

2017   2016   2015   2014   2013   2012   2011   2009   2008   2007   2006   2005   2004