The governance of the water resource in agriculture between green economy and participation

Journal title AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI
Author/s Lorenza Paoloni
Publishing Year 2018 Issue 2016/1
Language Italian Pages 19 P. 9-27 File size 196 KB
DOI 10.3280/AIM2016-001002
DOI is like a bar code for intellectual property: to have more infomation click here

Below, you can see the article first page

If you want to buy this article in PDF format, you can do it, following the instructions to buy download credits

Article preview

FrancoAngeli is member of Publishers International Linking Association, Inc (PILA), a not-for-profit association which run the CrossRef service enabling links to and from online scholarly content.

This paper addresses the issue of governance of the water service in agriculture. After an introduction concerning the management of water resources in the ag-ricultural sector, this study focuses on measures of greater interest. Specifically, these include: the European Union water framework directive, establishing a framework for Community action in the water sector; the Commission communication on pricing policies for a more sustainable management of water resources; the Mipaaf Guidelines for Regions regulating the quantification of water volumes used for irrigation; the new European rural development policy. The analysis of the most critical points surfacing from the governance of the water service, increasingly modelled on the principles of environmental sustaina-bility, also touches on subjects relating to rates and recovery of environmental costs of the water supply. What emerges from this study is the importance of community participation in the management of water services through negotiation models (already welcomed by lawmakers) such as the "River contracts", which introduce a sort of collective governance and, in some local instances, designate farmers as "Guardians of the river".

Keywords: Water Service, Governance, Environmental sustainability, River Contracts.

  1. Adornato F. (a cura di) (2005), Sviluppo locale e contrattazione programmata, Giuffrè, Milano.
  2. Andreis M. (a cura di) (2015), Acqua, servizio pubblico e partecipazione, Giappichelli, Torino.
  3. Bastiani M., Martini E., Pineschi G., Lazzari F., Paterni S., Rovai M. (2015), «River contracts for sustainable development in the Italian context: The Serchio River Case Study», in Unesco’s Contribution to The United Nations World Water Development Report 2015: Facing the Challenges. Case studies and indicators, Unesco.
  4. Bevilacqua P. (2006), La terra è finita. Breve storia dell’ambiente, Laterza, Roma-Bari.
  5. Boi L. (2015), «Pensare la relazione complessa dell’uomo con la natura», Agricoltura, Istituzioni, Mercati, 2-3.
  6. Bruno F. (2013), «La gestione delle risorse idriche», in A. Germanò, E. Basile, F. Bruno, M. Benozzo (a cura di), Commento al Codice dell’ambiente, Giappichelli, Torino.
  7. Colombo L., Onorati A. (2009), Diritti al cibo! Agricoltura sapiens e governance alimentare, Jaca Book, Milano.
  8. Commissione Europea (2008), L’economia degli ecosistemi e della biodiversità. Relazione intermedia, -- http://www.isprambiente.gov.it/files/biodiversita/CE_2008_Economia_ecosistemi_biodiversit.pdf.
  9. Comunicato stampa, ECA/14/19, Lussemburgo, 13 maggio 2014.
  10. Comunicazione della Commissione al Consiglio, al Parlamento europeo e al Comitato economico e sociale (2000), Politiche di tariffazione per una gestione più sostenibile delle riserve idriche (COM(2000) 477 def.), Bruxelles, 26/7/2000.
  11. Corte dei Conti europea (2014), Relazione speciale. L’integrazione nella Pac degli obiettivi della politica UE in materia di acque: un successo parziale.
  12. De Nictolis R. (2016), Servizio idrico integrato, green economy e appalti pubblici, intervento al convegno «Servizi idrici e green economy: opportunità e difficoltà nella governance del sistema idrico in Italia», Roma 18 luglio 2016, -- http://www.statigenerali.org/cms/wp-content/uploads/2016/07/Convegno-servizi-idrici-e-green-economy-presentazione-Rosanna-De-Nictolis.pdf.
  13. De Shutter O. (2014), The transformative potential of the right to food, Final report drawing conclusions from his mandate, presented to the 25th Session of the UN Human Rights Council, United Nations A/HRC/25/57, General Assembly, 24 January 2014.
  14. Dono G., Cortignani R., Dell’Unto L., Mazzapicchio G. (2015), «Gestione sostenibile delle risorse idriche: efficienza e cambiamenti climatici», Agriregionieuropa, XI, 41, giugno.
  15. Fao (2009), Guide on legislating for the right to food, Roma.
  16. Francario F., Francario L., Molino M., Paoloni L. (1998), «Studio critico in materia di contributi di bonifica», Diritto dell’agricoltura, 1.
  17. Francario L (2007), «La valorizzazione del patrimonio gastronomico italiano attraverso i segni del territorio», in M.R. D’Addezio, A. Germanò (a cura di), La regolazione e la promozione del mercato alimentare nell’Unione Europea. Esperienze giuridiche comunitarie e nazionali, Atti del Convegno di Udine, 24-25 novembre 2006, Giuffrè, Milano.
  18. Germanò A., Basile E., Bruno F., Benozzo M. (a cura di) (2013), Commento al Codice dell’ambiente, Giappichelli, Torino.
  19. Gruppo di lavoro «Servizi idrici: la sfida della green economy», Stati generali della green economy 2016 su Servizi idrici e green economy: opportunità e difficoltà della governance del sistema idrico in Italia, -- http://www.statigenerali.org/2016/07/il-pianeta-acqua-alla-sfida-della-green-economy/.
  20. Istat (2014), 6° Censimento generale dell’agricoltura, Utilizzo della risorsa idrica a fini irrigui in agricoltura, Roma.
  21. Jannarelli A. (2015), Cibo e diritti. Per un’agricoltura sostenibile, Giappichelli, Torino.
  22. Mantino F. (2015), «La riforma della Pac e dei Fondi strutturali 2014-2020: quale impatto sulla governance?», Agriregionieuropa, 41, giugno.
  23. Martini E., Soccodato F.M. (2012), The River Contract: A Tool for Management and Rehabilitation of River Landscapes and Hydrogeological Risk Area, presented at 6th edition of the Remediation Technologies and Requalification of Territory Exhibition and 3rd edition of Coast Protection Exhibition, Ferrara, Italy, 21 September 2012, CD “Atti dei convegni nazionali”.
  24. Mastrorilli M. (2015), L’acqua nell’agricoltura sostenibile, in Mastrorilli (a cura di) L’acqua in agricoltura. Gestione sostenibile della pratica irrigua, Edagricole, Milano.
  25. Molaschi V. (2015), «La partecipazione dei privati al governo della gestione delle acque. Riflessioni sull’attuazione della Direttiva quadro 2000/60/CE», in M. Andreis (a cura di), Acqua, servizio pubblico e partecipazione, Giappichelli, Torino.
  26. Oecd (2001), Multifunctionality: towards an analytical framework, -- https://www.oecd.org/tad/agricultural-policies/40782727.pdf.
  27. Paoloni L. (2011), «Diritto al cibo e sovranità alimentare», in M. Goldoni, E. Sirsi (a cura di), Per uno studio interdisciplinare su agricoltura e alimentazione. Atti del convegno di inaugurazione dell’Osservatorio, Pisa 22-23 gennaio 2010, Giuffrè, Milano.
  28. Paoloni L. (2016), «Biodiversità e risorse genetiche di interesse agroalimentare nella legge nazionale di tutela e valorizzazione», Diritto agroalimentare, 1.
  29. Petrini C. (2005), Buono, pulito e giusto. Principi di nuova gastronomia, Einaudi, Torino.
  30. Prosperi M. (2012), «Le risorse idriche in agricoltura», in A. Germanò, D. Viti (a cura di), Agricoltura e beni comuni. Atti del Convegno Idaic, Lucera-Foggia, 27-28 ottobre 2011, Giuffrè, Milano.
  31. Urbani P. (2004), «Il recepimento della direttiva comunitaria sulle acque (2000/60): profili istituzionali di un nuovo governo delle acque», Rivista giuridica dell’ambiente, 2.
  32. Zanni G., Viaggi D., Raggi M. (2012), «Il recupero del costo dei servizi idrici in agricoltura: uno schema di applicabilità», Economia di diritto agroalimentare, XVII.
  33. Zucaro R. (a cura di) (2014), Condizionalità ex-ante per le risorse idriche: opportunità e vincoli per il mondo agricolo, Inea, Roma.

  • Acqua e cambiamento climatico nella prospettiva del diritto agrario-alimentare-ambientale Francesca Spagnuolo, in AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI 2/2019 pp.110
    DOI: 10.3280/AIM2016-002007

Lorenza Paoloni, La governance della risorsa idrica in agricoltura tra green economy e partecipazione in "AGRICOLTURA ISTITUZIONI MERCATI " 1/2016, pp 9-27, DOI: 10.3280/AIM2016-001002